dimecres, 18 de febrer del 2015

Capítol 4: Bernat


Aquest quart capítol del llibre centra la seva atenció en un personatge anomenat Bernat, que fa referència a la persona de Bernat Metge, funcionari i escriptor molt conegut de la Cancelleria Reial. Coneixerem també un poc l'història de la Cancelleria, i per consegüent, continuarem amb les aventures del nostre protagonista Jafudà.

BERNAT METGE
Bernat Metge fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes del tombant del segle XIV, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència, i una gran sornegueria. També fou secretari reial. La seva obra mestra és Lo Somni.

CANCELLERIA REIAL
La Cancelleria Reial era l'organisme administratiu dels reis de la Corona d'Aragó, fou creada al segle XIII. La societat de l'època va prendre els seus documents com a models de normalització lingüística de la llengua catalana. El primer canceller citat, en un document del 1218, fou el bisbe de Barcelona, Berenguer II de Palou. El canceller s'ocupava de la redacció de tot tipus de documents administratius: certificacions, lletres reials, llicències, etc. Jaume I a la seva creació, va disposar que tota la documentació del Regne de València fos redactada en llengua vulgar i no en llatí.
A partir d'aleshores, tota la documentació fou unificada a la Corona d'Aragó. Els textos es redactaven en català/valencià o aragonès, però a partir de la segona meitat del segle XIV, majoritàriament en català. Totes les institucions de la Corona d'Aragó (la Generalitat de Catalunya, la Generalitat del Regne de València i el Gran i General Consell de Mallorca), a més de tots els municipis i notaris, utilitzaren un mateix model lingüístic.

ARGUMENT
Al començament del capítol veim la posició de Jafudà quan va arribar a Barcelona, caminant per carrers bruts plens de misèria i cansat, va trobar a un oncle llunya seu mestre Hasdai de Cresques que el va acollir a casa seva. A partir d'aquest moment Jafudà s'incorporà a la cort per resoldre el tema dels atles. En arribar alla va trobar que el funcionari Bernat esteia alïat amb l'ofre Samuel que havia partit amb l'Atles Furtiu. A partir d'aquest moment Bernat aconseguí la contrasenya per poder fer-se amb ell llibre la Flor de les Històries d'Orient, enviant a cercar-lo a Samuel, odiat per Jafudà. Llavors Samuel seguiria el seu propi cami per aconseguir el llibre mentre que Jafudà viatjaria per la Catalunya visquent noves aventures i conflictes per resoldre el cas de l'Atles Furtiu.
El problema s'esdevé quan el suposat alïat d'en Bernat, en Samuel, es empressonat perquè va vendre el llibre de les Històries d'Orient, conseguint així els doblers reials per donar-los a una causa rebel en contra del rei.
Llavors Jafudà viu una sèrie de succesos relcionats amb l'empresonament del Samuel. Jafudà va anar a visitar al Samuel a la presó, proposant-li que l'alliberaria, si de recompensa li donava l'Atles Furtiu. Més endevant, Jafudà va aconseguir el doblers del negoci de Andrea Belardo i d'un prèstec d'un negociant, per poder pagar i aconseguir els serveis d'un treballador del Nas de Pebrot perque li fes les tasques “brutes” a Jafudà, és a dir, alliberar a nen Samuel. El capítol acaba amb una situació desgavellada on la dona del mestre Hasdai parteix de cases pegant crits degut a l'aparició d'uns homes misteriosos, demanant per en Jafudà i en Samuel, que s'havia escapat de la presó i suposadament, era mort. 

PERSONATGES

Personatges principals:
Jafudà: com ja coneixem, és el protagonista i narrador de l'obra. A n'aquest capítol podem veure que, a mesura que passa el temps i el Jafudà creix, és modernitza amb la cultura que reb a Barcelona i torna més independent del seu pare, mestre Cresques, i comença a prendre les decisions i responsabilitats pel seu compte, ja sigui sobre el seu futur relacionat amb l'estada a Barcelona i els fets que deriven d'aquesta estada o del casament assignat pel seu pare amb la filla del rabí Salomó i Hanini.

Bernat: Bernat és un retrat lliure del conegut escriptor i cortesà Bernat Metge. Néix a Barcelona entre els anys 1340-1346. La mort del seu pare i el posterior casament de la seva mare amb Ferrer Sayol, pot ser una gran font d'influencia perque Bernat s'introduís en el món de la cort. Entrà, més tard, al servei del duc de Girona que arribaria a convertir-se en Joan I. Va anar ascendent de categoria com a funcionari. A la novel·la el trobam com a secretari del primogènit Joan, com a home de palau, que s'encarrega d'usar el jove protagonista i els seus mapes d'acord amb els seus interessos, el que el jove interpreta com a prioritats del reialme. Reb a Jafudà quan arriba a Barcelona i aconsegueix que vegi a l'infant. Més tard, Jafudà l'acompanyarà a la cort de Girona, i de mica en mica els dos personatges es faran amics de conveniència.

La família de Cresques: un paper important l'exerceixen també els familiars llunyans de Jafudà, una petita família formada per el mestre Hasdai de Cresques, pare de la família, juntament amb la seva muller i el seu fill Mossè. Aquests, li van oferir un refugi quan va arribar a Barcelona, i durant tota l'estada eren els seus consellers, els que ajudaven a Jafudà i tenien cura d'ell.


Samuel: a n'aquest capítol torna a comparèixer l'orfe Samuel, tan odiat per el nostre protagonista Jafudà. Apareix com un aliat de Bernat, que pretén aconseguir doblers per a una causa rebel, per la qual, quan el descobreixen, el tanquen a la presó. Aquest fet té gran importància en l'estada de Jafudà a Barcelona i en la recerca de l'Atles.

Personatges secundaris:
Al llarg d'aquest capítol ens topam amb gran varietat de personalitats, dels quals destaquen els següents:
- Els funcionaris de la cort de Girona
- Duc de Girona
- El rei Pere el Cerimoniós
- Sibil·la de Fortià
- Anselm Turmeda
- Els monjos Eiximenis i Vicent Ferrer.
- Andrea Belardo i Francesc

AMBIENTACIÓ
A n'aquest capítol, el narrador ens porta fora de Mallorca, als arrers de la Barcelona medieval i el seu rerepaís. Allà hi trobem el poder reial, que se sobreposa a una societat comparable a la de Mallorca. Però a través dels mapes i dels personatges secundaris, disposem també d'una visió del món conegut d'aleshores que ens permet viatjar gairebé sense fronteres. Les disputes entre regnes cristians i el Papat són presents en la vessant diplomàtica de la vida de Palau. En connexió amb l'Atles, trobem referències constants a la ciència medieval.
De fet, l'Atles reial, el que respon a l'encàrrec de la corona, és un mapamundi autèntic: va ser enllestit el 1375, es custodia encara avui als arxius francesos i és conegut com l'Atles Català. L'autoria és atribuida a l'obrador de Cresques. Resulta difícil saber fins a quin punt els cartògrafs medievals eren autèntics intel·lectuals: hi ha qui diu que eren més aviat il·lustradors i copiadors de luxe. En qualsevol cas, l'elaboració del mapa serveix de pretext per a parlar de les cròniques de viatge d'aleshores, de les tècniques marineres i dels avenços astrològics.


VALORACIÓ
Aquest capítol ha estat ple de sorpreses, d'enganys i confessions, com també l'aparició de personatges que emmarquen el fil de la història. Podem veure el desenvolupament dels personatges durant els 5 anys que dura aquest capítol, sobretot el de Jafudà, que comença a enllestir els seus propis negocis de cartògraf i torna una persona més madura i independent del seu pare, mestre Cresques. Després de llegir aquest fragment de l'obra, que conclou amb una situació moguda relacionada amb el Samuel, podem esperar qualsevol cosa de l'obra, ja sigui l'estada del personatge a Barcelona per arreglar els caus oberts, combatint amb la vinent epidèmia, o la tornada a cases a Mallorca, per ajudar al seu pare Cresques i resoldre el tema de les bodes, o qualsevol altra tipus de continuació a l'obra. Tot depén de la vostra imaginació, lectors!



Miquel i Patryk
B1A

dimarts, 10 de febrer del 2015

Capítol 3: Bretos

 Aquest tercer capítol ens parla sobre la incorporació de Bretos a la vida de Jafudà. Bretos és un home major i cec que ajuda a completar la feina encomanada pel sobirà català. 

ARGUMENT:

 En el començament del capítol Jafudà i el mestre Cresques,compren a Bretos a un esclavista quan estava a punt de morir. Bretos era un home que provenia d’Orient,concretament de Cilícia, el qual comparteix les seves históries amb Jafudà. La vida de Bretos estiguè plena d’infortunitats com per exemple la mort de la seva dona i fill, els seus pares , sogres i la seva ceguera. Però cal destacar, que a la seva vida no tot foren desgràcies perquè coneguè al gran Aitó de Gorigós, autor de la Flor De Les Històries d’Orient i el qual fou el seu mentor. Bretos se n’adona desprès de llargues experiències que aquells que veuen ,no creuen i aquells que no veuen, viuen i creuen. Jafudà i el seu pare tenen diferents punts de vista sobre l’estància de Bretos a casa seva, ja que Jafudà vol inscriure la saviesa de Bretos als atles. Passat el temps introdueixen informació aportada per Bretos, que al cap i a la fí la seva compra no tenia altre objectiu que aquesta ampliació. Per concluir el capitol Jafudà s’acomiada de la seva família i de Bretos, per fer camí cap a Barcelona amb l’objectiu d’entregar l’atles reial. Finalment fra Enselm Turmeda comunica a Jafudà que Bretos ,es mort. Pel que fà a Bretos podem divissar que influirà en la manera de pensar de Jafudà ja que les històries que li conta provoquen un canvi d’actitud davant els ideals que li inculca el seu pare. Seguidament ens trobam en un consegüent de preguntes i qüestions que s’ens apareixen al llarg del capítol. Una de les quals és que ha cada capítol dede que vam començar el llibre ens abandona un personatge, en aquest cas Bretos. També una qüestió en la que es pot indagar seria : Quin punt de vista té Samuel en aquesta petita història o més ben dit, què pensa Samuel sobre Bretos i viceversa.



PERSONATGES:
Anselm Turmeda

  •  Bretos: Era un armeni, savi i vell que ajuda a Jafudà a completar l’atles.
  •  Aitó: Fou mestre i salvador de Betros, ja que el va rescatar d’una segura mort i amés li contà les històries les quals ajudaven a viure a Bretos.
 Aquests dos personatges són els més destacats d’aquest capítol, però tambè intervenen: Jafudà, el mestre Cresques, Setaddar, la dona de Bretos i el seu fill, els sogres de Bretos, els pares de Bretos, Samuel i fra Anselm Turmeda.
  •  Anselm Turmeda: Colaborador de Cancelleria Reial i presumpte amic de la famila Cresques. Apart coneixem el seu expedient literari que ens conta la seva fabulosa vida literaria i amés cal destacar que és un home que es converteix en la fé musulmana. 
AMBIENTACIÓ:

 La societat que intervè en aquest capítol la podem distingir amb creences ja que l’històtia transcorre a l’illa de Mallorca, i amés a terres jueves, prop de terra santa. També ens fixam que la relació juevocristiana a l’illa està experimentant un canvi. Intuim que aquests aires de canvi provenen de Barcelona però no sabem bè de qui. 

VALORACIÓ CRÍTICA: 

Consideram que l’aparició de Bretos és de vital importància en el llibre, ja que desvela al mestre i a Jafudá històries i llocs que es poden incluir als altles, al reial i sobretot al furtiu.Amés, consideram aquest capíitol com a interesant perquè les històries comptades per Bretos donen al llibre un to més 
interessant.



Ramon Arrom Mir i Alfred Martorell de Merens B1A

dijous, 5 de febrer del 2015

Capítol 2: Cresques

Aquest segon capítol està dedicat al mestre i pare de Jafudà, Cresques D'Abraham. En ell mateix coneixerem l'art de la cartografia i la professió. També veurem com els jueus mallorquins, eren els millors en aquesta professió.



Argument:

Jafudà és el jove fill de Cresques d'Abraham, un cartògraf jueu de Mallorca. L'acció arranca quan el rei Jaume II encarrega al mestre un mapamundi especial, el més bell i savi que mai s'hagi dibuixat.
Un dia, Cresques comunica als seus la decisió de fer-ne dos, d'Atles: el que els han demanat i un segon, el furtiu, que recollirà les veus més secretes i totes les llegendes del món, aquell món seu del segle XIV. Així ho fan, comptant amb informadors privilegiats, dos dels quals estableixen una relació molt especial amb Jafudà: un armeni cec i una princesa africana. Arribat el moment, el noi junt a Samuel, amb el qual no tenia bona relació, rep l'encàrrec de portar els mapes a la cort de Barcelona. Degut a una discussió entre els dos nois durant el trajecte, la seva relació acaba, i Samuel li roba un dels atles, el furtiu, a Jafudà mentres dormia i desapareix. Jafudà desesperat intenta recuperar el tresor.


Cresques d'Abraham.
Personatges: 


  • Cresques d'Abraham és una figura que està documentada històricament, com el seu fill Jafudà. És cartògraf i al relat apareix com un pare bondadós, un home de fe i un mestre d'inqüestionable saviesa. Al principi, és el nord i és el sol per al fill, però a poc a poc va apareixent una tensió inevitable.

    Jafudà és el protagonista de la història. Fill del mestre Cresques, el qual ajuda a l’elaboració dels atles i l’encarregat, junt amb Samuel, a portar-lo a Barcelona al rei Jaume I.
  • Samuel va quedat orfre al morir el seu pare. És acollit per la familia Cresques. No manté massa bona relació amb en Jafudà ja que aquest no el suporta. Al final del capítol roba l’atles a Jafudà mentres aquest dormia.
  • Isac és el germà major de Jafudà i es fa bon amic amb en Samuel. Un dia durant una discussió entre el mestre i Samuel, Isac va marxar, i el varen trobar uns pescadors mort a la mar, duit per les corrents (la causa de la seva mort és desconeguda).

Altres personatges menys importants són:
  • La mare de Jafudà, Setaddar.
  • L’ Astruga, germana de Jufadà.
  • L’oncle Astruc, el rabí Solomó d’Abrafim i la seva dona Hanini.
  • L’armenic cec, Betros.
  • La princesa africana.
  • Jaume I.

Estructura:

En el següent capítol podem distinguir dues parts:

  • La primera part descriu la situació en una època de pau i d’aprenentatge, quan Jafudà era petit, i veia al mestre Cresques com al millor pare i el més savi home que mai haguès conegut, amb el qual tenia una relació molt estreta.
  • La segona part comença amb una época fosca de guerres i epidèmies ( la pesta). Jafudà havia crescut i ja no comparava el seu pare amb la perfecció, sinó que comença a haver-hi tensió entre ells. També aquesta segona part la podem carecteritzar per les coses dolentes que hi tenen lloc, com la mort d’Isac, i la desaparició de l’atles.


AMPLIACIÓ:

Primera part:

Aquest segon capítol comença fent referència al mestre Cresques, el qual com ja sabem era el pare de Jafudà. Jafudà comença decrivint el seu pare, com a l’home més bó i admirable del món, en altres paraules el veu perfecte, un exemple a seguir. Cresques tenia l’ofici de fer mapes i li ensenyà a Jafudà la seva professió desde ben menut.
Un dia se l’endú amb ell a visitar els seus clients, i després van sortir de la ciutat (cosa que rarament passava, ja que pels camins hi havia lladres, borratxos…) per anar al port a cercar el correu que havia d’arribar de Barcelona. Al veure la carta Cresques es sentí honorat, el rei Pere li encarregà fer un mapamundi (el més gros, formós i poblat que mai haurà dibuixat cap home), el qual havia de tenir llest en tres anys i li recompensaría amb 150 florins.
Per celebrar les bones notícies van fer una festa l’endemà amb els amics i la familia, aprofitant que aquell dia arribava el sabat. El mestre decideix fer dos atles: un atles reial, sobre el món conegut i un altre, el furtiu que reculli també totes les llegendes. Prest el mestre s’adona de tota la feina que duria aquest treball, i que necessitaria ajuda. Així que va pensar acollir un nen orfre, anomenat Samuel, el qual va ser recomanat per un amic seu. Cresques li ensenyà l’ofici tal i com al seu fill. Aquest es va notar més ágil a l’hora de aprendre que en Jafudà. Aquest fet posà molt jelós a Jadufà. Samuel es va fer molt bon amic amb Isac ( el germà major de Jadufà) peró en canvi Jadufà no el suportava, fins i tot el va arribar a odiar-lo, el trobava aprofitador de la seva familia.
Passats els anys, el rei va deixar dos anys més per acabar l’atles i entregar-li, i si no complien amb el temps, li llevaria a Cresques totes funcions i relacions amb la cort reial. Amb sort i rapidesa tots cooperant amb l’atles van anar acabant la feina. El mestre pensà donar-li ambdós altles a rei, i aquí fou quan en Samuel va posar-se en contra de la proposta, i començà una discussió entre els dos. El mestre es va posar de tots colors i li li va escopir a Samuel coses que havia callat durat anys (va acusar-lo d’abusar dels que l’acollien, de avarícia, i de altres coses). Samuel se’n va anar enfadat, i tot seguit darrera seu Isac.

Segona part:

Jafudà i la seva família esperen fins ben tart a que tornin Isac i Samuel, però només el segon torna i diu que no sap res d'on és l'Isac.Al dematí següent en veure que encara no havia aparagut, Cresques i Jafudà es dirigeixen cap a ca l'atzuir, però el pare el fa esperar a fora, moment en que el noi se'n adona de que Isac està mort. Uns pescadors el van trobar a vorera de mar ofegat.

Pocs dies després de la mort de l'Isac s'instalà a casa seva com a captiu un homes major i cec que es deia Betros. No feia massa feina, però va ser de gran ajuda per acabar d'elaborar els atles. També, un any després de l'arribada de Bretos, s'instalà una nova criada africana de nom Selima.

Durant aquell hivern van anar apareguent nous problemes a les seves vides. El fill del rei de Mallorca va escapar de l'illa, dins la ciutat va esclatar una gran revolta entre els esclaus (sards, genovesos, balcànics, tàrtars, turcs i barbarescs), i al llarg d'aquell any també aparegué la fam, fet que portà als cristians pensar que els jueus era qui els llevaven el menjar, i això va fer que la gents s'enfollies i atacà als jueus. Va haver-hi moltes morts jueves.

Quan Cresques tenia els atles preparats per dur-los al rei, va apareixer una epidèmia la pesta. Aquesta, com és d'habitual va endur-se'n primer als més pobres i febles. Els soldats van tancar les portes de la ciutat, però tota precaució va ser poca, ja que la malaltia va aconseguir arribar-hi. L'àvia Astrugona i l'oncles Vidal també van ser afectats per tal pesta i moriren.

Cresques va decidir que era el moment més indicat pe dur-li els atles al rei, però la seva dona no el deia patir per el seu estat de salut i per aquest motiu a d'enviar el seu fill Jafudà juntament amb en Samuel.Degut a una discussió entre els dos nois durant el trajecte, la seva relació acaba, i Samuel li roba un dels atles, el furtiu, a Jafudà mentres dormia i desapareix. Jafudà desesperat intenta recuperar el tresor.


Opinió crítica:

Aquest capítol ha estat molt captivador, a excepció del principi ja que el mestre conta històries del seu pare i és quan es duu a terme l’elaboració de l’atles. Però a mesura que hem anat avançant i llegint, ens ha agradat molt ja que começa ha haver-hi més acció, amb el començament de les guerres i epidèmies de l’època, la mort de Isac, i el que més ens ha sobtat ha estat la relació que tenen en Jafudà i Samuel, els qual no es suportaven l’un a l’altre. El final del capítol ha estat molt inesperat quan Samuel, li roba l’atles reial, i desapareix deixant totsol a Jafudà.

Dades d’interès:



Aina Mª Colomar Amengual
Andreea Costras

Capítol 1: Jafudà.


ARGUMENT:

En aquest primer capítol se'ns presenta el naixement del què serà un dels protagonistes principals, i molt important durant tota la trama del llibre. El dia del naixement de Jafudà de Cresques, és dolent i fosc, això es relaciona amb la seva nascuda. Hannini és la llevadora que ajuda a Setaddar, mare de Jafudà, a donar a llum. Hannini té el presagi que la nascuda de Jafudà és una mala notícia per als jueus. El seu pare, Abraham de Cresques, pensa que els presagis de Hannini deuen anar errats, i al mateix dia Abraham reb notícies del rei Pere i és citat al castell de Bellver.

PERSONATGES:
*PRINCIPALS:

-Jafudà de Cresques: va ser un cartògraf jueu, fill del també cartògraf Abraham de Cresques. Probablement és l'autor del famós Atles Català de 1375, obra mestra de la cartografia medieval europea. Juntament amb el seu pare és el protagonista de tota l'acció que transcorr al llibre.

-Abraham de Cresques: fou un cartògraf mallorquí d'origen jueu. Era d'ofici bruixoler, rellotger i constructor d'instruments nàutics.



**ALTRES PERSONATGES:
-Setaddar: mare de Jafudà

-Hannini

-Rabí Salomó
-Rei Pere


AMBIENTACIÓ:

Aquest capítol té lloc en el segle XIV, caracterítzat per l'aparició de la fam i posteriorment de la pesta, fets que provocaren la mort de molta gent.

A més a més, el rei s'enfrontà a Castella desencadenant una lluita de molts d'anys. Davant a això, com que els mallorquins no tenien diners per al rei, a aquest l'únic remei que li queda és demanar ajuda als jueus.




(document on explica com vivia la societat catalana en el segle XIV)


VALORACIÓ CRÍTICA:
Aquest primer capítol és un molt bon començament de l'acció que es desencadenarà a mesura que anem llegint, ja que introdueix molt bé la temàtica del llibre. Ens podem començar a demanar que passarà per exemple, amb la citació d'Abraham de Cresques al castell de Bellver, quin serà el destí de Jafudà, si serà tan mal senyal el seu naixement, en resum es poden anar intuïnt possibles trames.





Cristina Gómez Ruiz

dimecres, 4 de febrer del 2015

Alfred Bosch i Pasqual


Biografía:

Alfred Bosch va néixer a Barcelona l'any 1961 i és un escriptor , acadèmic i polític català, llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1984 i doctor en Història per la Universitat de Barcelona el 1994 (amb la tesi Nelson Mandela, l'últim Home-Déu). Posteriorment va entrar a treballar a l'organització dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992.

Trajectoria com a escriptor:

En ficció ha publicat un bon nombre de novel·les, alguns relats i ha col·laborat en antologies. La seva narrativa sol comptar amb una acurada ambientació històrica. Bona part de les seves obres han estat traduïdes al castellà, francès i al portuguès. La seva trilogia 1714 servirà de base per a la minisèrie 1714. El preu de la llibertat

Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació de forma regular.


QUI SOM?




Hola, som els alumnes del grup B1A de l'IES Pau Casesnoves. 

La creació d'aquest blog té la finalitat de donar a conèixer el llibre de l'Atles Furtiu de l'escriptor Alfred Bosch. 
Setmanalment anirem penjant treballs, apunts, etc, relacionat amb cada capítol del llibre.